zondag 10 mei 2015

Toerisme als natuurbescherming

Nog een dag of twee rest ons in Laos, voor we via Thailand naar Myanmar willen trekken. We zitten nu in een mooi koel en donker teakhouten hotel in Luang Namtha. Ver in het noorden van het land, bij de zogenaamde 'Gouden Driehoek'. Dat is het gebied waar China, Myanmar en Laos samenkomen. Een qua natuur prachtige streek met nog veel oerbos, olifanten, beren, apen en tijgers. Overigens wel allemaal ernstig bedreigd in hun bestaan.  Wat hier positief opvalt is, dat de reisbureautjes, die de survivel-, trekking-en kayaktochten organiseren, allemaal sterk op natuurbehoud gericht zijn. Ook betrekken zij de bergbewoners bij deze vorm van 'ecotoerisme': in deze regio leven veel verschillende etnische en culturele groepen door elkaar, allemaal met hun eigen dorpjes en gehuchten, taal en gebruiken. Velen bedrijven nog oude manieren van landbouw en of leven van de jacht, waardoor het oerwoud en de natuur steeds meer verdwijnen. Met groeiend succes worden zij gemotiveerd om hun inkomsten uit het eco-toerisme te halen en daarmee de natuur te beschermen. Zo wordt ook de commerciële uitbuiting door ontbossing tegengegaan.  Een goede zaak!
Een echte 'hike' is hier trouwens behoorlijk inspannend. Eerst een uur op de fiets bergopwaarts, dan een uur of 4, 5 sjouwen door het oerwoud en weer terugfietsen gaat niet iedereen even makkelijk af. Zeker niet in de middaghitte, waarbij het al gauw een graad of 35 wordt. Ik heb al meerdere jongens en meisjes totaal afgepeigerd terug zien komen. Wij hebben het ons iets gemakkelijker gemaakt, door zelf op pad te gaan in ons eigen tempo met behulp van een kaart van de regio. Ook hebben we uitgebreid rondgefietst in het uitgestrekte dal, waar Luang Namtha als hoofdstad van deze provincie ligt.

Boot

De laatste etappe naar de grens met Thailand doen we geeeltelijk met een boot. Geen luxe cruise, maar met een zogenaamde 'longboat', een soort lange smalle reuzenkano. Omdat het regenseizoen nog moet beginnen, zijn veel rivieren nog niet bevaarbaar. We moeten daarom eerst een stuk met de auto tot waar de rivier diep genoeg is. De tocht gaat 2 dagen duren, met een overnachting in het dorp waar de 'kapitein'  vandaan komt. We zijn erg benieuwd wat we zullen tegenkomen en we kijken er naar uit...

Gitaar

Onderweg op de fiets vanmorgen kwamen we in een dorpje langs een bruiloftsfeest. De harde muziek hoorden we al van ver, evenals de spontane karaoke, die er altijd bij schijnt te horen. Het maakt niet uit hoe vals het klinkt, het gaat om het meezingen. Het was net na tienen, maar de tafels stonden al aardig vol met lege bierflessen. Het lijkt erop, dat zo'n feestje dus wel een uitputtingsslag moet zijn.

Qua muziek hoor je hier overigens niet veel variatie. Heel veel muziek, zowel op de radio als bij mensen thuis of in de restaurantjes langs de weg heeft een soort zeventiger jaren gevoel. Veel ballads met sinpele akkoordenschema's en een overheersende rol voor de elektrische gitaar. Gitaristen hebben het goed voor elkaar hier: in bijna elk liedje zit wel een scheurende solo, die meestal gewoon doorgaat als de zanger of zangeres weer begint. Vaak wordt het dan een soort duel tussen de zang en de gitaar. Soms ook wisselen ze elkaar heel mooi af in een subtiel melodisch vraag en antwoordspel. Erg spannend is het allemaal niet, maar het is prima achtergrondmuziek. Ik vraag me nog wel af hoe het zit met de muzieksmaak van jongeren hier. Iets van hiphop R&B of rap hoor je nog wel in de hoofdstad of in Luang Prabang, waar veel contacten zijn met Thailand en de westerse wereld, maar hier kom je deze stijlen nog helemaal niet tegen. De jongeren zwijmelen mee met de zelfde romantische ballads als de volwassenen.
Gitaar spelen is hier wel populair. Ik ben al verschillende jongeren tegengekomen, die fanatiek oefenen op populaire liedjes. Een paar keer heb ik ook meegespeeld als ergens een gitaar rondging. Dan wordt het erg gezellig natuurlijk. Nadeel is, dat het dan ook meteen een zuippartij wordt, waarbij je met elk nieuw gevuld glas weer met z'n allen proost. Zo werd ik gistermorgen met een tamelijk zwaar hoofd wakker....  Voor 'proost'  heeft men hier overigens geen speciaal woord. Je zegt 'Sum!', wat niets meer en niets minder betekent als.... 'Drink!!!!'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten